Ook

Hoe lyk mandaryneende en waar woon hulle, wat hulle eet en hoeveel jaar hulle leef


Mandaryne eende word beskou as een van die aantreklikste en opvallendste verteenwoordigers van die fauna. Hierdie voëls het 'n baie interessante en ryk kleur van vere, wat baie aandag trek. In China word hierdie eend as 'n simbool van die gesin beskou. Sy kan gereeld in skilderye in trou-salonne gevind word. Hierdie voël word ook gereeld op die troudag aangebied.

Hoe lyk 'n mandaryn eend

Die mandaryn eend het kleurvolle verekleed. Dit is boonop meer tipies vir mans. Hul kop en nek is versier met bakke en lang vere. Een van die vere op die vleuel lyk soos 'n waaier in vorm. As die voël swem, steek die oranje webbe boontoe uit en lyk soos saals.

Die onderlyf is oorwegend wit. Die struma is pers van kleur en die bokant van die stert is donker van kleur. Op die rug, nek en kop oorheers ryk skakerings. Die verekleed het groen, rooi, oranje kleure. Daar is ook 'n blou tint.

Kundige opinie

Zarechny Maxim Valerievich

Landboukundige met 12 jaar ondervinding. Ons beste somerhuisie kenner.

Terselfdertyd is die kleure amper nie verweef nie, maar het hulle duidelike oppervlaktes. Die voël het 'n helderrooi snawel. Dit het ook oranje pote. Hulle het donker vliese.

Wyfies het 'n beskeie vering in vergelyking met mans. Hul kleur help kamoefleer teen die agtergrond van natuurlike kleure. Die agterkant is bruin, die kop is grys en die onderkant is wit. Kleuroorgange is glad. Die kop is ook versier met 'n klein kuif. Die bek het 'n donker olyfkleurige tint. In hierdie geval is die pootjies lig oranje, grys of vuilgeel.

Eende is liggewig, wat 400-700 gram is. Die gewigsverskil tussen die twee geslagte is byna onsigbaar. Ligte gewig maak dit vir voëls moontlik om vinnig te vlieg. Van water of van die aarde kan hulle byna vertikaal opstyg.

Nog 'n duidelike verskil is die geluide wat mans in die lente tydens teling maak. Hulle kwaak nie, maar fluit of piep. Die seldsame verteenwoordiger van hierdie spesie is die wit mandaryn eend. Dit het 'n wit verekleed. In hierdie geval het die mans 'n roomkleurige kleur. Die verhouding met 'n tipiese mandaryn eend kan vasgestel word deur 'n spesifieke saal op die rug, wat gevorm word deur 2 groot vlerkvere.

Waar woon dit en wat eet dit?

Meer as 50% van alle individue woon in Rusland. Blink voëls kom op Sakhalin voor. Mandaryns eende woon ook in die Amur-streek en in Khabarovsk. Met die koms van die herfs vlieg voëls weg van Rusland, want die winters is te koud vir hulle. Eende oorwinter in warm lande, waar die temperatuur minstens +5 grade is. Eende kan oor baie indrukwekkende afstande vlieg. Dikwels vlieg hulle vir die winter na China of Japan. As die sneeu smelt, keer die voëls terug huis toe.

Vandag het die verspreidingsarea van voëls groter geword - nou woon mandaryne in die VSA, Ierland, Groot-Brittanje.

Hierdie eende eet hoofsaaklik waterplante. Hulle verteer ook wurms, slakke, weekdiere en klein paddas. 'N Kenmerkende eienskap van voëls word beskou as 'n verslawing aan eikels wat hulle van die bome af pluk. Danksy vul die eend sy liggaam met vitamiene en minerale.

Daarbenewens kan voëls plantsaad en korrels eet. Om lekkernye te vind, vlieg hulle dikwels na die lande waar wintergewasse groei. Mandaryns eend eet dikwels rys en bokwiet. Tuis kan pragtige eende gevoer word met gort, mielies, hawermout. Voëls eet ook graag semels. Daarbenewens het hulle 'n behoefte aan dierlike proteïene. In die rol van sy bronne is dit die moeite werd om maalvleis van vis of vleis te gebruik.

Karakter en lewenstyl

Die mandaryn eend word beskou as 'n baie mobiele wese. Sy vlieg en swem pragtig. Skerp kloue laat voëls op boomtakke sit. Voëls van hierdie ras woon verkies op stil plekke waar daar geen mense is nie. Hierdie gebiede word gewoonlik met takke of bome bedek. Hulle skep neste in holtes op groot hoogtes. Eende gebruik hul eie dons as hittebron. Hierdie gedrag is inherent aan eende van hierdie spesie.

Sosiale struktuur en voortplanting

Hierdie voëls is monogaam. Hulle kies 'n enkelmaat en kan hulle lewenslank getrou bly. Op die water en in die lug hou die voëls in pare. Hulle toon ongelooflike sorg vir mekaar. Mans help wyfies gedurende die inkubasieperiode deur voedsel vir hulle te bekom.

By die keuse van 'n wyfie maak die drake sirkels op die water en blaas die helmteken op. Dikwels veg verskeie mans terselfdertyd om die aandag van 'n eend. Dan kies sy die beste een. Die mandaryn eend maak sy neste in die holtes. Daarna broei 7-14 klein eiers vir byna 'n maand. Pasgebore eendjies is baie aktief. Byna van geboorte af leer hulle duik en swem. In die proses kry hulle hul eie kos - klein insekte en plantsaad. Na 6 weke kan die eendjies al vlieg.

Wat is die natuurlike vyande van voëls

Die vyande van mandaryne is eekhorings wat in staat is om in boomneste te klim. Otters en wasbeerhonde is ook 'n gevaar vir eende. Hulle eet dikwels eiers en val kuikens aan. Hulle hou ook 'n bedreiging vir volwassenes in.

Eende is klein, en daarom is ontmoetings met roofdiere wat hulle oortref gevaarlik vir hulle.

Jagters speel 'n spesiale rol in die vernietiging van mandaryne. Stropers word aangetrek deur die kleur van die mannetjie. Hul karkasse word dikwels opgestop. Daar is egter dikwels situasies wanneer jagters 'n slang met ander voëlspesies verwar. Dit word dikwels gesien tydens die vervelling.

Bevolking en status van mandaryne

Voorheen is eende in die oostelike streke van Asië gevind. As gevolg van vernietigende aktiwiteite van mense en ontbossing, het die habitat van eende egter aansienlik afgeneem. Hulle het verdwyn uit gebiede waar hulle voorheen ontmoet het. In 1988 is die mandaryn eend in die Rooi Boek opgeneem. Hierdie voëlsoort is gelys as 'n bedreigde spesie. In 1994 is die status verander na 'lae risiko'. Sedert 2004 hou die uitsterwing van voëls 'n minimale bedreiging in.

Ondanks die neigings na 'n afname in die aantal en 'n afname in die natuurlike habitat, nader die aantal eende nie kritieke parameters nie. Hul bevolking neem nie te vinnig af nie. Vir tien jaar is die dalingskoers minder as 30%. Daarom spreek wetenskaplikes nie vrees uit vir hierdie spesie nie.

Spesiebeskerming

U kan nie hierdie eende in Rusland jag nie. Die voëls bly onder staatsbeskerming. Meer as 30 duisend eende is in die Verre Ooste en Primorye aangeteken. Daar is 'n aantal beskermde gebiede waarin voëls vrylik aan die oewer van waterliggame kan woon.

'N Groot aantal eende woon in Japan, China, Korea. Oorwinteringsvoëls kom ook in hierdie streke voor. Daarbenewens word mandaryn eend vandag kunsmatig geteel. As gevolg hiervan het voëls in Spanje, Oostenryk, Engeland, Duitsland en ander lande ter wêreld verskyn.

Die mandaryn eend het helder verekleed en trek van ver af aandag. Hierdie voëls word beskou as 'n ware versiering van natuurlike gebiede. Om die voëls teen uitwissing te beskerm, is hulle opgeneem in die internasionale Rooi Boek.


Kyk die video: Jos fokt witte eendjes voor oliesjeiks uit Dubai (September 2021).