Ook

Oorsprong en beskrywing van rotsduiwe, dieet en wilde status


Rotsagtige duiwe kom meestal in rotse voor. Dikwels kan hulle gevind word naby waterliggame - groot mere, bergstrome of wye riviere. Hierdie voëls word as redelik sittend beskou. Soms migreer hulle na die suidelike streke binne hul omvang. Hierdie voëlsoort lyk in voorkoms hoofsaaklik soos duiwe, maar verskil in kleiner groottes. Klipduiwe het 'n wye verskeidenheid verspreiding en word nie bedreig nie.

Oorsprong van die spesie

Voëls het oorspronklik in die natuur gewoon. Hulle het mekaar in die noordelike streke van Afrika ontmoet. Ook kon voëls in Europa en Asië gesien word. Die domestisering van duiwe het meer as 5 000 jaar gelede plaasgevind. Rotsagtige voëls kom egter steeds natuurlik voor.

Voorkoms en kenmerke

Die voëls lyk soos duiwe. Hulle is egter kleiner en lyk baie slanker. Die liggaamslengte van mans is 34-35 sentimeter, en van vroue - 33-34. Die vlerke is 22-23,5 sentimeter lank. Boonop bereik hul omvang 65,5-67,5 sentimeter.

Die bolyfkleur is ligblou. Boonop is dit effens donkerder op die nek en kop. Die boonste gedeelte van die nek het 'n groen skynsel wat nie so uitgespreek word in die streek van die nek nie. Die vlerke het twee dwars swart strepe. Hulle tap geleidelik van die kante af. Wyfies is effens kleiner en skraler in vergelyking met mans. Hulle word gekenmerk deur 'n nie so helder nek en struma nie. Daarbenewens word hulle beskou as meer beweeglik.

Dieet

Klipduiwe eet wilde plantsaad. In sneeu winters is daar 'n tekort aan voer. Daarom daal voëls van die berge af in die valleie en vind hulle die saad van gekweekte plante. Hulle eet gewoonlik koring, rog, gort, hawer. Van wilde grasse verkies duiwe die sade van knoopkruid, paardebloem, weegbree, sterretjie.

Kundige opinie

Zarechny Maxim Valerievich

Landboukundige met 12 jaar ondervinding. Ons beste somerhuisie kenner.

'N Klein deel van die dieet is veevoer - voëls kan slakke, slakke, erdwurms eet.

Habitat

Hierdie wilde duiwe kom dikwels in verskillende streke van Asië voor. Hulle woon in Indië, China, Kirgisië, Rusland. Hierdie voëls is ook te sien in Mongolië, Pakistan, Afghanistan en ander lande. Die totale aantal voëls is onbekend. Op verspreidingsplekke word hierdie spesie egter redelik algemeen beskou.

Verspreiding

Voëls is redelik wydverspreid. Hulle vestig hulle van die berge van die oostelike deel van Sentraal-Asië tot aan die kus van die Japanse See. Buite Noord-Asië woon daar voëls in China, Mongolië, Afghanistan. Hulle woon ook in die westelike deel van die Himalajas.

Oorwintering

Daar is geen presiese inligting oor die vlugte van rotsduiwe nie. Terselfdertyd het wetenskaplikes inligting dat voëls op sommige plekke van hoë berge na laer beweeg.

In die hooglande van Sentraal-Asië oorwinter voëls in hul habitats. Hulle verkies egter om naby die nedersettings te bly.

Daaglikse aktiwiteit, gedrag en voortplanting

Bedags is klipduiwe slegs bedags aktief. In die nie-nesperiode vorm hierdie voëls baie sterk troppe. Hulle kan ook gemengde troppe met duiwe vorm. Terselfdertyd slaag die voëls daarin om tydens die opstygfase te skei.

In stede vestig klipperige en blougrys duiwe hulle op verskillende plekke. Grysvoëls rus bedags op dakke, grasperke of asfalt. Terselfdertyd hou rotsagtige voëlsoorte nie van stadsgeraas nie. Daarom rus hulle op die dakke van hoë geboue wat uitloop op stil binnehowe. Daar is min inligting rakende die teling van hierdie voëlspesie. Dit is bekend dat die dektyd by voëls vroeg genoeg begin. Dus, in Primorye lê duiwe eiers in Februarie.

Voëls bou hul neste in rotsskeure. In nedersettings kan voëls hulle onder dakke plaas. Die presiese aantal koppelaars is onbekend. Gedurende die nesperiode vorm voëls kolonies, waaronder 2-4 pare. Soms is dit meer en bevat dit enkele dosyne pare.

Natuurlike vyande

In onbewoonde gebiede is die grootste vyande van hierdie soort duiwe kraaie en eksters. In lae bergagtige gebiede ly voëls aanvalle deur valke en valke. Terselfdertyd, as gevolg van hoë spoed en uitstekende manoeuvreering, is klipperige duiwe minder geneig om roofdiere aan te val as grysgrys.

Duiwe wat op die kranse van die Baikalmeer en Angara woon, ly aan kraaie en eksters. Hulle vind en vernietig voëls se neste. Op hierdie plekke word klipduiwe dikwels beskerm deur talle seemeeue wat kraaie en ander geveerde roofdiere verdryf. Terselfdertyd vernietig seemeeue nie duiwe neste nie.

Relatief min van hierdie voëls vestig hulle in stede, daarom word hulle feitlik nie deur mense vervolg nie. Daarbenewens vestig voëls hulle op moeilik bereikbare plekke. Dit sluit die invloed van mense op hul getalle byna heeltemal uit.

Terselfdertyd is daar ander ongunstige faktore wat die aantal voëls negatief beïnvloed. Dit sluit in die gebrek aan voer in die hoëbergstreke. In erge winters met baie sneeu, moet die voëls in lae-berggebiede neerdaal en naby menslike bewoning gaan sit.

Bevolking en status van die spesie

In baie dele van die reeks word hierdie soort duiwe as algemeen of selfs talryk beskou. In die natuur woon hierdie voëlsoorte op ontoeganklike plekke. Daarom word hy selde deur mense of roofdiere aangeval. Met die koms van die herfs word kuddes van 150-300 individue in die Irkutsk-streek en aan die Baikalmeer gevorm. In die Sentraal-Asiatiese berge is daar troppe, wat 'n paar dosyn voëls insluit.

Terselfdertyd lei ekologiese plastisiteit en 'n strawwe habitat daartoe dat klipperige duiwe nie die aantal grys duiwe kan inhaal nie. Kuddes van meer as 300 individue word as die limiet daarvoor beskou.

Klipduiwe lyk soos duiwe in voorkoms. Hulle word egter gekenmerk deur 'n aantal funksies. Hierdie voëls leef in bergagtige gebiede en word onderskei deur 'n wye verspreidingsgebied. Boonop het hulle ook natuurlike vyande. Dit sluit eksters, kraaie, valke in.


Kyk die video: Marty Wilde - Albert Lees 70th - One song (September 2021).